Vaststelling bestemmingsplan “Mantgum – CPO 12 woningen”

23 juni 2022

Afgelopen woensdag was de gemeenteraad in het kader van “Andere Overheid” te gast in het MFC de Wjukken in Mantgum. Op de agenda stond de vaststelling bestemmingsplan “Mantgum – CPO 12 woningen”.

De middag begon met een voorlichting van het CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) over de realisering van 12 woningen in Mantgum. De woningnood in Mantgum is, zoals in heel Nederland, hoog. Gezinnen met kinderen zitten vast in appartementen en ouderen wonen te groot en willen graag een levensloopbestendige woning. Na de presentatie van het CPO werden we bijgepraat door NoordPeil Landschapsarchitect uit Sneek die vertelde over hoe het plan tot stand is gekomen met inachtneming van het DNA van Mantgum. Hierbij moet gedacht worden aan zichtlijnen, groen, water en kleuren. Na de presentatie zijn de aanwezige raadsleden ter plaatse gegaan om het perceel waar de bouw gepland is te bekijken.

Het unieke van deze avond was dat het politiek podium en het debat op één avond plaatsvonden. Voor het politiek podium hadden zich twaalf insprekers aangemeld. Hierbij liepen de emoties regelmatig hoog op. De aanwezige raadsleden kregen middels de verhalen van en de vragen aan de insprekers een goed beeld van het geheel.

Het debat werd niet spannend omdat de raad alles afwegend unaniem achter het plan staat. Het stuk gaat door als hamerstuk naar de besluitvormende raadsvergadering op 13 juli aanstaande. Voor de PvdA zijn dit soort initiatieven “van onderop” belangrijk; van CPO projecten, woongroepen tot knarrenhofjes en alles wat daar tussen zit. Een thuis voor iedereen in de gemeente Leeuwarden!

Voor onze woordvoerder Sakar Zarza was dit haar eerste debat met uiteindelijk een mooie uitkomst. De PvdA feliciteert het CPO Mantgum met dit prachtige resultaat en dankt alle medewerkers van MFC de Wjukken voor de gastvrijheid.

 

Waar ben je naar op zoek?