PvdA Burendag in Westenkwartier / Valeriuswijk

27 september 2022

Afgelopen zaterdag 24 september is de PvdA Leeuwarden de straat op geweest. Het startpunt was het Multi Functioneel Centrum Westenkwartier (MFC). Hier gingen we in gesprek met Firas Alhillawie, beheerder van het MFC en voorzitter van de bewonersraad. Hij woont 20 jaar in deze wijk en je kon merken dat hij zeer betrokken is bij alles wat er gebeurd. Zo werd de gevaarlijke oversteek in de Valaeriustraat benoemd en de noodzaak van een prullenbak op een aantal plekken in de wijk. Hele basale zaken. Verder spraken we over het werk-leer project ‘Dielnimme’, waarbij mensen zijn betrokken die kracht en ritme halen uit de activiteiten die ze uitvoeren. Prachtig initiatief welke recht doet aan meedoen naar vermogen! En ook over de samenwerking met Amaryllis en het invulling geven aan de buurtkamer.

Wat betreft de wijk en de inwoners, voelt Firas zich trots op wat er allemaal voor elkaar gedaan wordt. Tegelijkertijd ziet hij de kwetsbaarheid van de relatief kleine wijk. Zeker als je kijkt naar het energievraagstuk en bedenkt dat deze woningen slecht zijn gebouwd en dat het onderhoud van veel sociale huur aandacht kan gebruiken. Eigenlijk hoort dit gedeelte, qua samenstelling en vraagstuk onze een impuls als Leeuwarden-Oost; deze buurt tussen Westeinde en Sonnenborgh moet niet vergeten worden! Echter worden deze drie wijken wel samen bekeken in de cijfers, waardoor Westenkwartier er beter uit komt dan het werkelijk is. Dit moet onder de aandacht komen en blijven, vind ook Firas.

Na het gesprek met Firas zijn we, met 4 koppels de wijk in getrokken om met inwoners in gesprek te gaan. Dat was een aangename en prettige bezigheid constateerden we nadien. Gesprekken op straat, aan de deur en bij een aantal ondernemers in de Wagnerstraat. De winkels die er nog zijn geven net dat stukje reuring wat meerwaarde heeft voor de wijk werd er aangeven. Daarnaast mag er extra aandacht voor het groenonderhoud in de wijk en is het rondom de scholen erg veel verkeer(overlast). Waarover een vader aangaf dat eenrichtingsverkeer in bepaalde straten de oplossing is.

Ook het lukraak dumpen van grof afval is een ergernis voor vele buurtbewoners. Wat soms ook leidt tot gevaarlijke situatie, als dat grofvuil in de fik wordt gestoken. Hier wordt ook aandacht voor gevraagd door diverse bewoners. Aansluitend hierop vertelde een mevrouw, dat op sommige plekken het wel erg donker is in de wijk. Dit geeft niet een veilig gevoel. Tot slot komt ook nadrukkelijk naar voren, dat veel mensen voor elkaar klaar staan en elkaar helpen als er wat moet gebeuren. Zoals Firas ook al aangaf is dit ook de werkelijkheid in deze wijk.

Het was wederom nuttig om vanuit het perspectief van de straat naar de wereld te kijken!

Rode Groet,

Joost de Caluwe, Daniël Coenen, Wopke Schaafstal,
Roelof Rooks, Karin van der Brug, Bauke Aalbers,
Piero Tundo, Annemarie Ruesen, Dirk Visser