Werkbezoek brandweer Leeuwarden

25 september 2022

Maandag 19 september ben ik (Sakar Zarza) namens de PvdA fractie samen met onze fractie medewerker naar een werkbezoek geweest bij de brandweer in Leeuwarden. Hier kregen wij een presentatie over wat de brandweer allemaal doet en wat dit inhoudt en daarna hebben wij de kans gehad om verschillende voertuigen en apparatuur te testen en zijn wij in gesprek gegaan met de brandweerlieden.

Ik ben 30 meter de lucht in gegaan met een hoogwerker, heb een fiets kapot gesneden en heb leerzame gesprekken gehad met de brandweerlieden. De brandweer doet zoveel meer dan brandjes blussen. Het meeste werk zit hem misschien toch nog in brandpreventie. Naast brandjes blussen is het ook vee uit de sloot halen, ongevallen met gevaarlijke stoffen voorkomen en bestrijden, helpen bij verkeersongevallen en waterongevallen, duiken (waarbij de duiker het water ingaat en moet vertrouwen op andere zintuigen, aangezien je bijna niets onder water kan zien).

Helaas heeft de brandweer steeds meer last van polarisatie. Omstanders die de hulpverleners opzettelijk in de weg staan en agressief gedrag vertonen. Dit was een erg leerzame, leuke en interactief werkbezoek. Ik vind het ongelooflijk mooi om te zien dat er zoveel vrijwilligers zijn bij de brandweer. De kern voor het aansluiten bij de brandweer is toch de professioneel betrokken en betrouwbaar.