Jeugdzorg in Leeuwarden: een rode draad

30 april 2022

Bij jeugdzorg gaat om veel méér dan hulpverlening aan kinderen met een diagnose. Het belangrijkste is, dat alle kinderen de kans krijgen om op te groeien in een omgeving die bij ze past. En dat er zo vroeg mogelijk wat extra hulp beschikbaar is als die situatie daar om vraagt. Daarom regelen we dat in Leeuwarden via de kinderopvang en op de scholen, meestal gezamenlijk gevestigd in een integraal kind centrum (IKC)

Vorig jaar heeft de PvdA samen met de coalitie een motie gemaakt, waarin we het college opriepen meer in te steken op preventie en het voorkomen van zwaardere jeugdzorgproblematiek. Voorkomen is beter is dan genezen!

Dat blijkt ook uit de wetenschap. Vroegkinderlijke schade werkt onherstelbaar door in het latere leven. Hier gaat het landelijke actieprogramma ‘Kansrijke Start’ over. Foto: mynd.nu

Bekijk dit filmpje maar eens: ´Dit is waarom de eerste 1000 dagen van je kind cruciaal zijn” https://youtu.be/GZL-l-9xvUE Wat gebeurt er dan in zo’n IKC? In een IKC maakt men de ouders en het kind voor een lange tijd mee. Daardoor is de drempel laag voor een steun in de rug in de opvoeding, of hulp bieden. Er is nu ook gestart met drie jeugdondersteuners in drie basisscholen en dat past helemaal in deze ontwikkeling. Voordat er zwaardere hulp wordt ingeroepen, wordt altijd eerst met het kind zelf gesproken en de omgeving van het kind meegenomen.

Een voorbeeld: niet goed kunnen rekenen komt misschien door ‘dyscalculie’ (een reken- stoornis). Maar als je s ’avonds meestal niet voor twaalf uur in bed ligt, omdat daar thuis niet op wordt gelet, dan zit je te slapen als de juf het werkuitlegt. Dit klinkt simpel, maar toch is het zó belangrijk om die thuissituatie mee te nemen.

Zo zal minder gauw de oplossing worden gezocht bij het stellen van een diagnose.

Hoogleraar Bert Wienen, lector jeugd van Windesheim hield een presentatie voor de raad. Hij vindt dat wij in Leeuwarden ‘goud’ in handen hebben door de aanpak van jeugdondersteuners binnen de IKC’s.

Hij ziet dat we steeds meer kinderen met een diagnose ‘stoornis’ opzadelen. Op dit moment is angst en depressie een veel voorkomende diagnose bij kinderen, het is een ware ‘trend’. Daarvoor was ADHD de meest voorkomende diagnose en wonderlijk genoeg komt dit het meeste voor bij de jongste kinderen van een klas.

Hij benadrukte dat we extreem hoge verwachtingen hebben waaraan kinderen moeten voldoen.

In de volgende Jeugdzorg- rode draad gaan we in op de financiële kant van de jeugdzorg.