Wijkbedrijf Bilgaard

30 april 2022

Onlangs waren wij op werkbezoek bij het Wijkbedrijf Bilgaard. We werden bijgepraat door spin in het web Dick Bootsma. Wijkbedrijf Bilgaard is ontstaan uit een samenwerkingsverband van bedrijven en Wijkvereniging Bilgaard die van de wijk een prachtige goed onderhouden wijk maken waar het prettig wonen en werken is.

Het Wijkbedrijf verzorgt een breed scala aan cursussen, verzorgt kleinschalig groenonderhoud, draait er een service team, een buurtpreventieteam en een Repair café

Op de foto: Bauke Aalbers, Eline de Koning, Dirk Visser, Dick Bootsma, Sander Douma en Afrah Abdullah.

Tevens waren wij zeer verheugd om te horen dat het zakgeldproject voor jongeren hier een succes is! Momenteel doen er twintig jongeren mee aan het zakgeldproject en staan er 15 op de wachtlijst. Jongeren kunnen door middel van klusjes zakgeld verdienen. Hierbij leren ze met geld omgaan en doen ze praktijk ervaring op. Het zakgeld project is mede op initiatief van de PvdA Leeuwarden ontstaan. Sinds kort behoort het wijkgebouw tot een van de de buurt- dorpskamers.

Dick Bootsma vertelde ook over de nabije toekomstplannen. Men is bezig in samenwerking met het Friesland College om het “koken in de wijk” op te zetten. De bedoeling is dat men dit breed trekt. Er zal worden gekookt voor en door de mensen in de wijk om ze bewust te maken van gezond eten. “dan hoeven de kinderen niet meer met een bevroren frikandel (!) naar school”; aldus Dick. Tevens zal er gekookt gaan worden met jongeren om ook hen bewust te laten worden van gezond eten. Er zal gekookt gaan worden met groentes uit een een nog aan te leggen moestuin. Deze moestuin gaat bestiert worden door jongeren, zodat zij het kweken van groentes onder de knie krijgen. Ook hier snijdt het mes dus aan twee kanten! Op korte termijn zal er ook gesport gaan worden in de wijk. Een van de vrijwilligers heeft de opleiding LSR (Leider Sportieve Recreatie) gedaan bij BV Sport.

Al met al een zeer nuttig en leerzaam werkbezoek; het Wijkbedrijf Bilgaard is een voorbeeld voor hoe het moet! Dit bleek ook wel want Dick had in de ochtend een delegatie van de Gemeente Groningen op bezoek gehad die even bij hem in de keuken kwamen kijken!

 Dirk Visser