Waar zijn wij als PvdA blij mee en waar zitten onze zorgen: Begroting 2024 gemeente Leeuwarden

16 november 2023

Beste mensen,

We hebben het vandaag over de begroting 2024! Een blik naar de toekomst. Het college heeft een voorzet gemaakt en vanavond zeggen wij wat wij ervan vinden.

Maar voordat ik begin moet ons van het hart dat wij grote zorgen hebben over de toenemende onveiligheid in de wereld. De vele slachtoffers maar ook de polarisatie. Ook in ons land. We spreken hierbij ons medeleven uit aan één ieder die hieronder te lijden heeft. Dat gezegd hebbende terug naar de begroting: De PvdA is tevreden met een toekomstgerichte begroting waarbij gewerkt wordt aan een betere, groenere, gezondere en meer gelijkwaardige gemeente.  We zijn blij met een structureel sluitende begroting, in tegenstelling tot sommige andere gemeenten.

Toch zijn er zorgen en maar-en:

Het doet de PvdA pijn dat in Nederland, één van de rijkste landen ter wereld, steeds meer mensen in armoede moeten leven, zeker ook in gemeente Leeuwarden. Uit landelijk onderzoek is gebleken dat mensen op het minimum substantieel geld te kort komen. En dit terwijl de 500 rijkste Nederlanders dit jaar weer voor bijna 5% rijker zijn geworden, (blijkt uit de nieuwste editie van de Quote 500, )  en wetende dat juist bedrijven die grote winsten uitkeren aan de aandeelhouders, vrijwel de volgende dag kunnen rekenen op staatsteun terwijl de niet zo rijke Nederlander nu pas de energietoeslag van 2023 uitgekeerd krijgt.

Maar goed, beter ooit dan nooit.  Onze gemeente mag deze rijksregeling uitvoeren en daarom noem ik deze. Helaas bekostigt de rijkregeling maar tot 120% van het sociaal minimum en vanaf een leeftijd van 21 jaar. De PvdA wil geen onderscheid maken en wil dat wij, evenals afgelopen jaar, een grens aanhouden van 125% en de jongeren van 18 tot 21 jaar tegemoetkomen. Ook voor de studenten die geen studiefinanciering krijgen en dus ook geen energietoeslag ontvangen. Daarnaast willen wij continuering van het flankerend beleid op dit terrein: dus extra formatie in de vroegsignalering en extra inzet bij Amaryllis om mensen die dreigen in nood te komen op te sporen en te helpen. Graag horen wij van het college wat er mogelijk is.

Ter verbetering van de bestaanszekerheid is verdere isolatie van slechte huizen urgent. Dit verlaagt de lasten en draagt bij aan het klimaatvraagstuk.  Verdergaande vergroening van de leefomgeving draagt bij aan klimaat én een prettige leefomgeving.   Nu de bestaanszekerheid onder zulke zware druk staat, is dat nog belangrijker   toch mee te kunnen doen aan de samenleving en deel kunnen nemen aan sport en cultuur.  Helaas hebben wij in de begroting geen inzicht gekregen op de uitwerking van de zogenoemde meedoenpas uit het coalitieakkoord wel in de beantwoording van de technische vragen van VVD lazen we dat deze in begin volgend jaar komt. Wij zien graag dat door de meedoenpas mensen in staat worden gesteld om structureel deel te kunnen nemen aan sport en cultuur en dat inkomensgrenzen niet te rigide worden vastgesteld.   De PvdA zet vol in op cultuur maar wij maken ons zorgen over de bezuinigingen van de provincie op dit terrein. Wat betekent dat voor de cultuur in Leeuwarden? Wij horen graag wat het college hierop zegt.

De jeugd heeft de toekomst maar heeft ook aandacht nodig. Met coronagelden zijn tijdelijk extra jongerenwerkers aangetrokken. Het belang daarvan blijkt groot, in combinatie met ontmoetingsplekken, om de psychische problemen bij jongeren te voorkomen of te verminderen, maar ook om overlast te voorkomen en gezinsproblemen op het spoor te komen. Continuïteit is heel belangrijk bij Jongerenwerk omdat er vertrouwen opgebouwd wordt. De PvdA wil dat daarin geen gaten vallen. Vraag: Hoe kijkt college hiernaar en wanneer kunnen wij de implementatie van de Lokale Jeugdagenda verwachten?

Over jeugd gesproken; een van de grootste zorgen van de jongeren is de betaalbare huisvesting. In ons coalitieakkoord staat dat wij bij nieuwbouwprojecten voor 30% sociale huur gaan. Hoewel er voorzichtige stappen worden gezet, vinden wij dat er nu actie moet komen. Wij zullen daarom met een motie komen met als opdracht aan het college zsm met een plan van aanpak v. te komen. Onze (toekomstige) kinderen moeten straks ook een betaalbare woning kunnen vinden zodat zij ook een goede start kunnen maken

Jeugd moet ook veilig zijn. Wij zijn erg geschrokken van het recente rapport “Leeuwarder Ondermijning.” Actie is direct nodig. Wij gaan ervanuit dat op korte termijn inzicht komt in de benodigde extra financiering en de aanpak want de aanbevelingen zijn wat ons betreft helder.

De pvda is voorstander van de samenwerking met inwoners en organisaties. In de begroting staat  “dat er toegewerkt wordt naar een document waar de uitgangspunten voor de relatie tussen overheid en samenleving geschetst worden en waarin aangegeven wordt hoe de gemeente Leeuwarden zich daarvoor wil inzetten”. De PvdA is van mening dat notities niet de oplossing zijn maar dat we het gewoon moeten gaan DOEN. Er zijn meerdere voorbeelden waarbij participatie wel goed is gegaan: leer daarvan en breidt het uit.

Na deze zorgen willen wij nog een aantal zaken benomen waar we blij mee zijn:

1.     De aanpak van de inflatie door de gemeente Leeuwarden

2.     De extra mogelijk tot bijverdienen in de bijstand

3.     De aanstelling van een sportparkmanager na jarenlange inzet van de PvdA in samenwerking met andere partijen. Dit zal ongetwijfeld bijdragen aan de bevordering van sport en gezondheid in onze gemeente.

4.     De vervroegde vervanging van de rubbergranulaat kunstgrasvelden. Wij zijn trots dat de PvdA al in 2017 samen met deze raad heeft besloten om alle kunstgrasvelden met rubbergranulaat te vervangen. Goed voorbeeld van NU INVESTEREN IN DE TOEKOMST

5.     En de aanstelling ambtenaar Frysk

Ik wil eindigen met het oproepen tot eensgezinde samenwerking voor de toekomst van onze mooie gemeente. Als Partij van de Arbeid willen we blijven werken aan een eerlijke, rechtvaardige en inclusieve gemeente Leeuwarden. We geloven dat de begroting voor 2024 een stap in de goede richting is, maar we moeten blijven streven naar verbetering en solidariteit. Samen kunnen we een gemeenschap creëren waarin iedereen de kans heeft om te floreren.

Dank u wel.