Actieplan Sport!

7 april 2023

Afgelopen woensdag 5 april stond het debat over de uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten op de agenda van de Tweede Kamer. We hebben het allemaal meegekregen.

Er stond echter ook een belangrijk commissiedebat op de rol; het Sportdebat in de Thorbeckezaal. Belangrijk voor de sport en belangrijk voor de PvdA. Er zijn steeds minder voorzieningen in onze steden en dorpen: zwembaden en bibliotheken vallen om, de huisartsenpost verdwijnt en bussen rijden niet meer. Als we niet ingrijpen verdwijnen ook de sportclubs in de buurt. Met name de hoge energierekeningen zorgen voor veel problemen, daarnaast zien we dat een teruglopend aantal vrijwilligers sportclubs in problemen brengt.

Het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) is daarom een onderzoek gestart naar de problemen waar clubs tegenaan lopen. Naar aanleiding van dit onderzoek lanceert de PvdA een actieplan waarmee we:

Het voortbestaan van verenigingen verzekeren door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te stimuleren en de privatisering van publieke velden en gebouwen een halt toe te roepen.
Verduurzaming van sportclubs ondersteunen en daarmee de energierekening betaalbaar houden in de toekomst. In de wet opnemen dat iedereen toegang moet hebben tot sport.

Lees hier het hele plan!

Als woordvoerder sport voor de PvdA Leeuwarden was ik mede gevraagd om input te leveren voor het Actieplan Sportverenigingen. Waar ik met name blij mee ben is de verduurzaming van de sportaccommodaties en (kader)ondersteuning van sportverenigingen. Voor dat laatste geld dat dit niet op het stadhuis gebeurt maar bij de verenigingen zelf! Al met al is het hele plan enthousiast ontvangen door de Sport!

Het debat was interessant om bij te wonen; verschillende partijen stelden een diverse hoeveelheid aan vragen. Een aantal onderwerpen kwamen bij ieder partij wel naar voren: verduurzaming, ondersteuning sportverenigingen en sporten toegankelijk maken voor iedereen.

Ons tweede kamerlid en woordvoerder sport Mohammed Mohandis haalde het voorbeeld van Westervoort aan, hier is een zwembad voor een symbolisch bedrag door de gemeente verkocht (geprivatiseerd). Door de gestegen energieprijzen is het zwembad nu gesloten en kunnen 850 kinderen hun zwemdiploma niet halen. Voor de PvdA onbestaanbaar natuurlijk. De overheid hoort er voor te zorgen dat het zwembad open blijft en dat kinderen hun zwemdiploma kunnen halen.

Recentelijk zagen we in Leeuwarden ook dat zwemscholen aan de bel trokken door de gestegen energieprijzen. BV Sport zag zich genoodzaakt de tarieven voor zwembaden met 23% te verhogen. Hierdoor liep het aantal kinderen dat een diploma wil halen ernstig terug.  De gemeente Leeuwarden is nu aan het onderzoeken of er met SAM& voor alle kinderen (voorheen Kindpakket) ruimhartiger omgegaan kan worden met de inkomensnorm.

Voor aanvang van het debat werd het plan van de PvdA aangeboden aan de minister van Langdurige Zorg & Sport, mevrouw Conny Helder. Tijdens de beantwoording van de vragen zegde de minister toe om met het rapport van de RVVB en het actieplan van de PvdA in gesprek te gaan met de Sport en de Gemeentes!

Dirk Visser