De Bloemenbuurt/Oldegalilëen: Een hechte gemeenschap met uitdagingen

20 september 2023

In Leeuwarden, ingeklemd tussen de rondweg, de Groningerstraatweg en de kalme stroming van de Ee, tref je een fijne woonwijk aan die luistert naar de naam de Bloemenbuurt/Oldegalilëen. Het is een oase van rust en gemeenschapsgevoel, waar bewoners zich verenigen om samen het beste uit hun buurt te halen.

Op een stralende zaterdagochtend, om precies te zijn op 16 september 2023, bracht een toegewijd team van de Partij van de Arbeid een bezoek aan deze bijzondere wijk, en wij werden hartelijk verwelkomd in het Cultureel Centrum Mahatma Gandhi.

Het Cultureel Centrum Mahatma Gandhi, een plek die met ongelooflijk veel inspanning, geduld en liefde is gerestaureerd, is het kloppende culturele hart van de Bloemenbuurt. Het biedt een gastvrije thuisbasis voor uiteenlopende initiatieven en brengt mensen uit de buurt samen. Het was een warme ochtend, waarop de koffie verrukkelijk smaakte en het gezelschap uitermate plezierig was.

Eerst gingen we in gesprek met Daniele, een actieve buurtbewoner die elke woensdagmiddag vrijwillig een knutselclub organiseert voor de kinderen in de wijk. Haar toewijding aan de buurt is bewonderenswaardig, en ze deelde met ons hoe de bewoners in de Bloemenbuurt een hechte gemeenschap vormen en voor elkaar klaarstaan.

Maar, zoals in elke gemeenschap, zijn er ook uitdagingen. Daniele wees op gebieden in de wijk waar de straatverlichting te wensen overlaat, wat ’s avonds een gevoel van onveiligheid kan veroorzaken. Bovendien heeft eenzaamheid onder ouderen zijn intrede gedaan, en zijn enkele hulporganisaties vertrokken, waardoor mensen die behoefte hebben aan ondersteuning niet meer laagdrempelig terechtkunnen. Dit heeft tot gevolg dat sommige bewoners in een opeenstapeling van problemen belanden.

Vervolgens zetten de tien leden van de PvdA, waaronder een gerespecteerd raadslid en een vertegenwoordiger van het bestuur, zich in tweetallen in om de wijk in al haar facetten te verkennen. Ze wilden begrijpen wat er leefde onder de bewoners en hoe de Bloemenbuurt nog verder verbeterd kon worden. Er werden talloze gesprekken gevoerd, en hoewel de meningen uiteenliepen, was de algemene indruk positief. Bewoners prezen de hechte band met hun buren, het gezellige samenkomen en de ideale locatie, net buiten de binnenstad maar toch dichtbij. De wijk is een smeltkroes van verschillende generaties, met jongeren, senioren, studenten en gezinnen die zij aan zij leven.

Hier volgt een kort overzicht van de aandachtspunten die naar voren kwamen als mogelijke verbeteringen:

Speelplaatsen en hondenuitlaatplekken: Er is behoefte aan verbetering en bewustwording onder verschillende groepen kinderen over elkaars behoeften.

Verkeersveiligheid: Op de Goudenregenstraat wordt vaak te snel gereden, wat de veiligheid in de buurt in gevaar kan brengen.

Voorlichting en ondersteuning voor huurders: Bewoners wensen meer informatie via het huurdersteam over mogelijkheden om klachten in te dienen met betrekking tot ongezonde huursituaties, inclusief onderhoud en de verhouding tussen huur en servicekosten.

Afvalproblematiek: Het probleem van afvaldumping in kledingcontainers is verergerd sinds de invoering van DIFTAR, en dit verdient serieuze aandacht.

Deze groep PvdA-leden vraagt specifieke aandacht voor deze punten, in de hoop de Bloemenbuurt nog leefbaarder en gastvrijer te maken voor al haar bewoners. Samen willen ze bouwen aan een gemeenschap waarin iedereen zich thuis voelt en waarin de schoonheid van de Bloemenbuurt nog beter tot haar recht komt.