Hoe is het wonen in de wijk Achter de Hoven?

17 april 2023

Op zaterdag 15 april is de PvdA Leeuwarden op bezoek geweest in de wijk Achter de Hoven. Dirk, Bauke en Joost hebben vooraf informatie opgehaald bij enkele organisaties uit de wijk. Waaronder bij het wijkcentrum, wijkpanel en het sociaal werk. Deze verschillende organisaties bieden activiteiten en ondersteuning voor de inwoners van Achter de Hoven. Het startpunt van het bezoek was bij één van onze leden thuis. Hierna zijn we in tweetallen de wijk ingetrokken om met inwoners in gesprek te gaan op straat of aan de deur. Een goed gesprek op straat, binnen of in de voortuin wordt als heel positief ervaren. Veel inwoners gaven aan ons bezoek enorm te waarderen. Wederom een geslaagde actie van de PvdA Leeuwarden!

Over het algemeen is het goed wonen in Achter de Hoven. De vernieuwing van woningen heeft de wijk goed gedaan. Een aantal specifieke punten worden door diverse mensen benoemd. Zo zou men graag de bestrating verbeterd of hersteld zien. Ook worden sommige bomen als er hinderlijk ervaren. De Prunus-boom geeft namelijk een plakkende stof af die op de auto’s terecht komt. De bewoners zien het liefst een aanpassing van dit type boom. Verder stellen hondenbezitters het op prijs als er prullenbakken met hondenpoep zakjes beschikbaar worden gesteld. Er wonen veel studenten in de wijk. Waar de ene bewoner dit gezellig vindt en eigenlijk geen overlast ervaart, is er op andere plekken juist veel overlast.

Iedereen kent het wijkcentrum en heeft wel gehoord van de activiteiten die er worden georganiseerd. Op dit moment wordt daar bijvoorbeeld al voor de inwoners gekookt en de activiteiten worden stap voor stap verder uitgebreid. Dit wordt als een positieve ontwikkeling gezien. De buurtkamer is bij de meeste inwoners ook wel bekend. Er worden vele wijkbewoners geholpen vanuit de buurtkamer door de diverse organisaties die daar samenwerken. Echter bezoekt niet iedereen het wijkcentrum regelmatig, waar ook de buurtkamer onderdeel van is.

Verder maken wij ons zorgen over de kwetsbaarheid van het wijkpanel. We spreken met de voorzitter die aangeeft dat er vanuit de wijk te weinig vrijwilligers zijn om het wijkpanel goed te kunnen laten functioneren. Dit vraagt om een nadere afstemming en samenwerking met andere organisaties in de wijk. Ook vragen mensen zich af of er nog een wijkagent actief is in Achter de Hoven. De inwoners geven aan de wijkagent de laatste jaren niet gezien of gesproken te hebben.

Tot slot spraken we een aantal mensen die graag een activiteit zouden willen organiseren in de wijk. Maar inwoners vinden het moeilijk om zoiets als een buurt barbecue met de hele straat te organiseren. Vroeger gebeurde dit veel en ontstonden dergelijke activiteiten spontaan in de wijk. Dat is nu helaas niet meer het geval. Deze saamhorigheid wordt gemist en zou een impuls moeten krijgen. PvdA Leeuwarden wil dan ook graag inwoners met een leuk idee in contact brengen met bijvoorbeeld het wijkcentrum. Heeft u een plan waar u hulp bij kunt gebruiken? Wij brengen u graag in contact met de juiste persoon! U kunt hiervoor terecht bij Dirk of Joost.

Namens de PvdA Leeuwarden

Jorien, Joost, Gabe, Annemarie, Dirk, Wopke