Britsum: Gesprekken op straat en aan de deur over grote en kleinen onderwerpen

9 november 2023

Zaterdag 4 november is de PvdA Leeuwarden op bezoek geweest in Britsum. Het startpunt was midden in het dorp bij één van onze leden thuis. Op deze manier konden we eerst horen wat er speelt in het dorp. Na dit informatieve gesprek zijn we met z’n allen naar buiten gegaan. Gesprekken op straat en aan de deur over grote en kleinen onderwerpen.

Wat werderom opvalt is dat bij alle mensen die we spreken erg fijn woont in Britsum. Een levendig verenigingsleven van activiteiten in het Dorpshuis Britsenburgh, gezellige middagen vanuit de kerk tot een succesvolle mini-bieb naast de school en twee speeltuinen in het dorp. Het is een heel actief dorp en dat wordt erg gewaardeerd door de diverse inwoners die we hebben gesproken. Met Stiens en Leeuwarden vlakbij zijn voor de meeste mensen ook de voorzieningen nabij genoeg. Hierom willen de jongeren en jonge gezinnen ook hier graag in het dorp blijven wonen.

Tijdens de gesprekken kwam ook naar voren, dat er het tijdens het ingaan van de school er een redelijke verkeerschaos ontstaan op de T-splitsing midden in het dorp. Ondanks dat dit nog niet heeft geleid tot ernstige ongelukken, is dit een situatie die niet veilig is. Een inwoner geeft terecht aan dat dit aan het gedrag van mensen ligt, waardoor dit zo blijft. De oplossing is om op het parkeerterrein van Britsumburgh te parkeren, zodat de ouders en kinderen via het voetpad achter de huizen langs naar school kunnen lopen.

Een andere onderwerp is de staat van de stoepen en straten. Mede door landbouwverkeer en werkzaamheden in het dorp, vraagt dit wel continue aandacht. Op sommige plekken in het dorp is getinte veilig genoeg. Ook dit onderwerp is al een tijd gespreksonderwerp in het dorp. We zullen dit onderwerp onder andere onder de aandacht brengen bij de werkgroep toegankelijkheid van de gemeente Leeuwarden.

In gesprek op straat werd het ontbreken van een verkeersbord ‘doodlopende weg’ aangekaart. We gaan samen met de bewoners dit onder de aandacht brengen van de gemeente. Dit doen we via de app van de Gemeente Leeuwarden. We blijven volgen hoe dit uitwerkt.

Fijne gesprekken, mooie mensen en zichtbare lokale politiek. Het was een geslaagde ochtend in Britsum!